Nog 27 Energiecongressen voor Vlaanderen klimaatrobuust is

12-06-2023

Ondertussen heeft het 14e Energiecongres, dat vorige maand plaatsvond, ons alweer een stap dichterbij gebracht. Deze editie kwam tot stand in samenwerking met Flux50 en Techlink en voor het eerst vulde het programma een hele dag. De rode draad van de dag was climate-fit dankzij bouwinnovatie. Wat leerden we bij en welke conclusies kunnen we trekken uit een dag vol sprekers en workshops?

De energietransitie houdt ons allemaal bezig. Na een winter vol sterke prijsstijgingen voor energie kwam er ook een renovatieverplichting in Vlaanderen voor wie een huis koopt. Het zijn enkele nieuwe ontwikkelingen in een wereld die blijft bewegen. Dat, en meer, bespraken verschillende experts en de gevarieerde groep deelnemers van het 14e Energiecongres. Zo brengt het evenement relevante spelers bij elkaar voor het uitwisselen van kennis en ervaring. 

Welke conclusies leverde dat op? Er valt natuurlijk veel te zeggen over energie en de energietransitie. Enkele onderwerpen sprongen er tussenuit tijdens de sessies en workshops. Zo is er de noodzaak aan een integrale renovatie-aanpak, waarbij bouwteams, ESCO-bedrijven en masterplannen een belangrijke rol gaan spelen. Nu iedereen in Vlaanderen verplicht binnen de 5 jaar na aankoop moet renoveren, komt er zeker een grote golf aan werk aan. Dit vraagt een goede, geïntegreerde aanpak. Ook als het gaat om appartementsgebouwen: hoe begin je aan renovatie wanneer je dit met verschillende mede-eigenaars moet beslissen? Hierop hoopt onder andere CondoReno binnen enkele jaren sneleen sluitend antwoord te bieden. Daarnaast zou het VEB het goede voorbeeld moeten tonen bij de renovatie van overheidsgebouwen. Niets werkt zo inspirerend als een goed voorbeeld.

Daarnaast moet de overheid ook helpen bij het wegwerken van struikelblokken voor energiedelen. Collectieve systemen en installaties bieden namelijk te veel voordelen om ze zomaar te laten passeren. Niet alleen baat het distributienet erbij, er zijn ook technische en economische schaalvoordelen aan verbonden. Maar om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, hebben we een goede regelgeving nodig.

En naast regelgeving hebben we ook vakmensen nodig, die de juiste vaardigheden hebben voor de jobs van de toekomst. Jobs die steeds digitaler gaan zijn, zich aanpassen aan de markt van vandaag en morgen en dus bijdragen aan de energietransitie. Hiervoor hebben we scholen en hogere opleidingen nodig. En natuurlijk mensen die deze opleidingen volgen. Het gebrek aan personeel is bekend in de bouwsector… Gelukkig toonden alle aanwezigen veel enthousiasme en inzet om te werken aan een beter imago voor bouwgerelateerde opleidingen en jobs. Voldoende handjes, kennis en nieuwe regelgeving gaan ervoor zorgen dat we een klimaatrobuuste toekomst tegemoet gaan. Hoe dat zal verlopen? Dat zullen de volgende Energiecongressen uitwijzen!