Je hebt een innovatief idee over energie… Wat nu?

10-02-2023

Misschien heb je al wel eens een heel goed idee gehad, maar wist je niet of het ook echt zou werken. Of wie weet, je idee zat goed in elkaar, maar je bedrijf kon het gewoon niet verderzetten. Want je hebt nood aan expertise en budget om het idee uit te werken en te testen, maar het ontbreekt je aan beide. Dat is natuurlijk jammer, want goede ideeën zijn noodzakelijk om als bedrijf verder te ontwikkelen én om de bouwsector duurzamer te maken. 

Daarom zette de Europese Commissie een netwerk van meer dan honderd European Digital Innovation Hubs (ofwel EDIH) op. Deze EDIHs zijn een one-stop-shop voor innovatieve ideeën: alle diensten die nodig zijn om een digitale transformatie te realiseren, zitten op één plaats, zowel online op hun website als fysiek op het Thor Park. De toegankelijkheid en centralisering van expertise en ondersteuning maken dit project uniek. Het enige wat je als bedrijf moet doen, is je aanmelden met je idee, en vanaf dan kan je rekenen op begeleiding bij de volgende stappen.

Je idee moet hiervoor wel passen binnen het concept. Het EDIH-EBE project zoekt specifiek naar ideeën voor energie in de bebouwde omgeving (vandaar de afkorting EBE - Energy in the Built Environment). Dit wil zeggen dat de ideeën gelinkt moeten zijn aan de bouw en energie en een ICT-oplossing moeten zijn. Vink je deze vakjes af en ben je een KMO, dan ben je de ideale kandidaat om je aan te melden. Zo blijft innovatie niet enkel voor de grote ondernemingen. Voor dit project tellen bedrijven met minder dan 250 werknemers als KMO, waardoor het grootste deel van de Vlaamse bouwbedrijven hier gebruik van kan maken. Ook grotere bedrijven kunnen trouwens hun idee aanmelden via dezelfde weg, maar met een betalende opvolging.

De digitale innovatie hub is een samenwerking tussen verschillende Vlaamse actoren die hun krachten, kennis en infrastructuur ter beschikking stellen: EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec, UHasselt), T2-campus i.s.m. SyntraPXL en VDAB, Flux50, Embuild Vlaanderen i.s.m. Techlink, Embuild Limburg en POM Limburg.

Zij worden bijgestaan door ondersteunende partners die elk een belangrijke meerwaarde bieden: Incubathor, Thor Park, VOKA, Enterprise Europe Network Vlaanderen en het Vlaams Supercomputer Centrum.

👉 Heb je een innovatief idee?

👉 Gaat het over energie in de bouw en is het ICT-gerelateerd?

👉 Ben je een KMO?