3 goede ideeën voor werving van Jobs in De Grote Verbinding

04-08-2023

Kom je wel eens in Antwerpen, luister je naar het nieuws of zoek je werk, dan heb je ondertussen zeker al gehoord van de Oosterweelverbinding. Dit project van Lantis maakt de ring rond Antwerpen rond en zorgt hiermee voor een veiligere, groenere toekomst, maar ook voor veel werken. En veel werken, dat vraagt veel werknemers. Hoeveel? Een paar duizend. En dat in de bouwsector, een sector die jammer genoeg lijdt onder een permanent tekort. Daar zijn Lantis, VDAB, Constructiv en de stad Antwerpen zich ook van bewust. Gelukkig hebben ze heel wat ideeën voor het aantrekken van mensen. Ontdek hier drie goede ideeën waar we allemaal uit kunnen leren.

1. Een samenwerking tussen alle stakeholders

© Jonathan Ramael
© Jonathan Ramael

De Oosterweelverbinding, Ringparken en de Scheldebrug vormen samen een van de grootste werven van vandaag. Het gaat niet enkel over een grote oppervlakte, maar ook over de duur, want de werken zijn gepland tot 2030. Dit betekent dat de nood aan mensen dus niet alleen groot is, maar ook over meerdere jaren gaat. Een hele klus die heel wat inspanning vraagt, zeker nu er sowieso al veel vraag is naar arbeidskrachten in de bouwsector. Daarom sloegen VDAB, de stad Antwerpen, Constructiv en Lantis de handen in elkaar voor Jobs in De Grote Verbinding. Ze geloven dat ze samen meer kunnen realiseren dan alleen bij het zoeken naar oplossingen voor het chronisch tekort aan technisch geschoolde werknemers. Een van hun projecten is Talentenwerf, waarbij men via werkplekleren medewerkers snel en op maat van de bedrijven klaarstoomt.

2. Breng de jobs naar de mensen

Wie nieuwsgierig is naar de werf, blijft niet op zijn of haar honger zitten. Je kan bijvoorbeeld mee op werfsafari en bezoekt dan de werken van dat moment. Zo krijg je er meteen een beeld van, al is dit meer van de zijlijn. Zij die de handen uit de mouwen willen steken, kunnen dat evengoed! Zeker Antwerpenaren. Jobs in De Grote Verbinding heeft heel wat acties die werkzoekenden en geïnteresseerden kennis laat maken met bouwjobs. Ze kunnen deelnemen aan doedagen of op verschillende locaties via VR-brillen, simulaties van torenkranen en hololenzen kennismaken met de bouwsectort. De bouw komt naar de mensen. En dat werkt, want het opent voor veel mensen de ogen naar alle mogelijkheden en vaardigheden die er op en naast de werf bestaan. Bovendien spotten instructeurs ook wie er talent heeft voor bepaalde jobs.

3. Openstaan voor potentieel

Om alle vacatures in te vullen, is het nodig om verder te kijken dan enkel naar mensen met bouwdiploma's of –ervaring. De Grote Verbinding kijkt dan ook verder. Welke vaardigheden zijn er echt nodig en welke kunnen snel aangeleerd worden? Kennis van het Nederlands is voor deze werf bijvoorbeeld geen vereiste, waardoor mensen met veel motivatie en kennis van het Engels er ook aan de slag kunnen. Paul is een voorbeeld van iemand die dankzij Talentenwerf snel aan de slag kon bij Stadsbader. "Veel mensen denken dat je al bepaalde vaardigheden moet hebben, maar je kan dit leren." Sommige mensen snakken ook naar de omschakeling, zoals Mohammed die jarenlang in de zorg werkte maar nu liever in de buitenlucht aan de slag wou gaan.

"Veel mensen denken dat je al bepaalde vaardigheden moet hebben, maar je kan dit leren."

Ook de Doe-dagen richten zich vooral (maar niet uitsluitend) op leeflooners. Zo is er meteen een mooie symbiose: zij leren nieuwe vaardigheden en leggen nuttige contacten, de aannemers zien nieuwe gemotiveerde mensen. Deze doedagen zijn een groot succes en bewijzen dat er veel potentieel is om mensen en jobs te matchen.

Denys ging een tijdje geleden hiervoor aan de slag met Rising You, een organisatie die zich inzet voor jongeren met migratie-achtergrond. Deze samenwerking leidde tot een opleiding waarbij de deelnemers niet enkel de nodige bouwvaardigheden aangeleerd krijgen, maar ook werken aan hun Nederlands, een rijbewijs, een goede groepsdynamiek en hun fysieke conditie. Rising You helpt hen ook bij hun administratieve uitdagingen zoals procedures. Dit zijn vaak obstakels om een opleiding te volgen of in een job te stappen. Door de nodige omkadering te geven, kunnen de deelnemers zich helemaal focussen op hun toekomst. Zij die de opleiding succesvol afgerond hebben, kregen nadien een vast contract bij Denys. Opnieuw een mooi voorbeeld van een win-win. 

Meer over Jobs in De Grote Verbinding.

© Jonathan Ramael
© Jonathan Ramael