Je appartementsgebouw renoveren... Hoe begin je eraan?

10-02-2023

Energieprijzen swingen de pan uit en je wil liefst van al elk hoekje en spleetje van je appartement dichtstoppen om de koude winterlucht buiten te houden. Begrijpelijk, maar geen houdbare oplossing op termijn. Je woning energetisch renoveren is de beste manier om ervoor te zorgen dat je mee bent met alle energievereisten en dat je niet in de kou (of extreme warmte) moet zitten. Maar als je in een appartementsgebouw woont, heb je dit niet zelf in de hand. Nochtans is het belangrijk om goed te renoveren, want de regelgeving over gebouwen vereist steeds betere milieustandaarden. Voor huizen met individuele huiseigenaren lukt dit nog, maar appartementsgebouwen met verschillende mede-eigenaren botsen hier wel eens op problemen: je moet samen tot een consensus komen en de nodige financiering vinden.

Om de obstakels voor deze renovatie te overwinnen, hebben tien partijen, waaronder Embuild Vlaanderen, zich ingezet voor het CondoReno-project (Creating and Multiplying Integrated Home Renovation Services for private condominiums in the Netherlands and Flanders). Dit vier jaar durend project heeft als doel het creëren van zes geïntegreerde renovatiediensten voor appartementsgebouwen. Dit zal ook meteen uitgetest worden in enkele praktijkgevallen, onder andere in Mechelen en Antwerpen.

Wil je op de hoogte blijven? Dan kan je de website bezoeken of de LinkedIn-pagina in de gaten houden. Ook op deze blog geven we regelmatige updates.